Štampa

Propalo još jedno gniježđenje flamingosa!

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, II međunarodnu konferenciju otvorio je saopštenjem o ponovnom gniježđenju flamingosa što je dalo pozitivan ton napetoj diskusiji učesnika konferencije obzirom da su probijeni svi dogovoreni rokovi za nacionalnu i međunarodnu zaštitu Ulcinjske solane. Mjesec dana nakon završetka konferencije konstatovali smo da su flamingosi napustili svoja gnijezda, a juče je prilikom redovnog monitoringa definitivno i potvrđena sumnja da je flamingose zadesila slična sudbina kao i 2013 godine kada su jaja polomljena od strane nepoznatog počinioca.

Razlozi za napuštanje gnijezda formiranih početkom aprila mogu biti uzrokovani različitim faktorima: ljudskim, predatorskim pa čak i vremenskim. Prva pretpostavka o napuštanju gnijezda evidentirana je 05. maja ali prave razloge za ovakvo ponašanje flamingosa nismo mogli utvrditi jer su se do juče kretali u blizini svojih gnijezda/kupa. Sumnja je definitivno potvrđena tek 14. maja, kada smo se konačno i mogli približiti kupama (jer flamingosi nisu više bili u blizini) i konstatovati da su gnijezda propala tačnije poplavljena uslijed obilnih padavina. Dakle čak i u slučaju da flamingosi nisu prethodno napustili gnijezda nedavne vremenske neprilike ne bi omogućile opstanak jajima ili tek izliježenim ptićima. Nažalost nije propalo samo gniježđenje flamingosa već i vlastelica, malih i običnih čigri i zijavaca što je definitivno posljedica visokog vodostaja.

Propala gniježđenja ovih vrsta predstavljaju još jedno upozorenje u nizu, a to je da se Ulcinjska solana mora što hitnije zaštititi na nacionalnom i međunarodnom nivou kako bi se prešlo na konkretne zaštitarske aktivnosti u cilju obezbjeđenja uspješnog gniježđenja ugroženih vrsta ptica. Upravo se zbog njih ovaj lokalitet i stavlja pod zaštitu što zahtijeva konačno preuzimanje uloge upravljača i obaveza koje iz toga proizilaze. Naime, kvalitetno upravljanje podrazumjeva mnogo više od dosadašnjih napora uloženih u ovaj nadasve specifičan vještački ekosistem. Značaj Solane na globalnom nivou zahtijeva stručne i ciljane mjere zaštite koje prevazilaze najosnovniji nivo upravljanja u vidu zaštite fabričkog postrojenja, proizvoljnog upravljanja vodostajem i monitoringa.

Međutim propadanje gnijezda nije novina čak i u uređenijim sistemima i zaštićenim područjima u kojima je angažovan veći broj stručnih ljudi sa dugogodišnjim iskustvom u upravljanju vještačkih ekosistema, što ne znači da sve naredne sezone gniježđenja treba prepustiti slučaju. Za primjer dobrog upravljanja ne treba ići daleko. Projekat zaštite pelikana na Skadarskom jezeru i njihovog uspešnog gniježđenja na vještačkim splavovima primjer je uspješne i kompleksne saradnje najvećih inostranih stručnjaka sa vladinim i civilnim sektorom. Upravo ovakav primjer pokazuje da se populacije određenih vrsta mogu oporaviti u rekordnom broju uz ciljane mjere zaštite i sinhornizovane akcije svih aktera što u slučaju Ulcinjske solane još uvjek izostaje pa čak i u domenu najjednostavnijih aktivnosti poput monitoringa.

05. maj flamingosi van kupa 2

banervolonter