restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Štampa

Fotografije Prokletija izabrane među pet naljepših na Balkanu

on .

Fotografije pobjednika nacionalnog takmičenja „Balkanski Zeleni pojas" izabrane su među pet najljepših u okviru internacionalnog takmičenja za najljepše fotografije Zelenog pojasa na Balkanu.

Internacionalni žiri, sastavljen od članova borda asocijacije „Evropski Zeleni pojas" je imao težak zadatak da od 18 pobjedničkih fotografija sa nacionalnih takmičenja odabere 5 najljepših na nivou Balkana. Prvo, drugo i peto mjesto su pripali pobjednicima nacionalnog takmičenja iz Grčke i Bugarske (Marija Stefaniodu, Minko Mihajlov i Leonidas Kourentis), dok su treće i peto mjesto osvojili učesnici iz Crne Gore. Fotografija Gavrila Kneževića, prvoplasiranog na foto takmičenju organizovanom u periodu mart-jun od strane Centra za zaštitu i proučavanje ptica je osvojila 3. mjesto, dok je drugoplasirana fotografija autora Dalibora Petrića iz Nikšića osvojila 5. mjesto.

Pobjedničke fotografije prikazuju ljepote Prespanskog jezera, Kerkinija, jezera Vegoritida i crnogorskih Prokletija:

1.mjesto: Marija Stefanidou, fotografija "Jezero Vegoritida"

1. mjesto Marija Stefanidou

2. mjesto: Minko Mihajlov, fotografija "Flamingosi na jezeru Kerkini"

2. mjesto Minko Mihajlov

3.mjesto: Gavrilo Knežević, fotografija "Nacionalni park Prokletije"

3. mjesto Gavrilo Knežević

4.mjesto: Leonidas Kourentis, fotografija "Prespansko jezero"

4. mjesto Leonidas Kourentis

5. mjesto: Dalibor Petrić, fotografija " Prokletije"

5. mjesto dalibor petric

Na ovom takmičenju su učestvovale pobjedničke fotografije nacionalnih takmičenja iz svih zemalja Balkana koja su organizovana u periodu od marta do kraja juna. Takmičenje je organizovano sa ciljem promocije prirodnih i kulturnih Zelenog pojasa (Green Belt), mreže zaštićenih područja i područja od značaja za zaštitu koja obuhvataju pojas bivše „gvozdene zavjese" na Balkanu.

Oba takmičenja su realizovana u okviru regionalnog projekta „Zaštita biodiverziteta na Balkanu-Jačanje saradnje duž Balkanskog Zelenog pojasa" koji je podržan od strane Njemačke fondacije za zaštitu prirode (DBU).

 

banervolonter