restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Štampa

Ornitološki kampovi doprinijeli ojačali regionalnu saradnju na polju zaštite ptica na Balkanu

on .

Tokom prethodnih osam mjeseci, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Društvo za zaštitu prirode u Albaniji (PPNEA), Makedonsko ekološko društvo (MES) i Ornitološko društvo „Naše ptice" zajedniči su realizovali projekat „Ptice bez granica "kojeg je podržao Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund) osnovan sa ciljem unaprijeđenja saradnje zemalja članica zapadnog Balkana (WB) i ubrzanja integracije u Evropsku uniju.


U okviru projekta su realizovana četiri regionalna ornitološka kampa, gdje je učestvovalo 54 studenata i istraživača iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Bugarske, Kosova i Albanije. Kampovi su realizovani na značajnim područjima za boravak ptica duž Jadranskog migratornog koridora, kao što su: Šar planina u Makedoniji, Kupreško polje u Bosni i Hercegovini, Ulcinjska solana u Crnoj Gori, i nacionalni park Divjake-Karavasta u Albaniji.

kamp wbf Albania
Zajednička saradnja rezultirala je osnivanjem alijanse "Ptice bez granica" koja je formalno ustanovljena potpisivanjem memorandum o saradnji.

 

wbf camp final press

banervolonter