Štampa

Život slijepog miša

on .

Pomisao na slijepe miševe koji u kolonijama vise sa svodova mračnih pećina, koji se u suton dana kreću kao horda da se hrane krvlju, mnogima ledi krv u žilama. Međutim, ovih divnih stvorenja se ne treba plašiti. Zašto?

Nasuprot narodnom mišljenu, slijepi miševi ne napadaju ljude, ne mrse im se u kosu, čak ni vampirski slijepi miševi nisu pravi vampiri (ova vrsta ne sisa krv, već lize krv sa sitnih rana). Bilo kako bilo, imaju nezamjenljivu ulogu u ekosistemu, ekonomiji pa čak i nauci.

Svoju ulogu slijepi miševi ispunjavaju kao predatori, hraneći se oportunistički u zavinosti od izbora hrane. Od malih beskičmenjaka, među kojima su insekti, larve, pauci, tvrdokrilci, hrane se i manjim žabama, punoglavcima, ribama i sisarima. Mali broj hrani se i krvlju sisara i ptica, dok se memali broj hrani isključivo plodovima biljaka i voćem.

Preko noći moraju da unesu količinu hrane koja je približna njihovoj težini, što naravno u velikoj mjeri doprinosi u održavanju ekosistemske ravnoteže. Jedan slijepi miš za noć može da pojede i do 20 ženki moljaca koji mogu da snesu oko 500 jaja, čime potencijalno uništavaju 10.000 gusjenica moljca koji se hrane lišćem usjeva. Na ovaj način, slijepo miševi smanjuju broj štetočina, insekata koji napadaju usjeve, smanjući potrebu za korišćenjem pesticida u poljoprivredi.

Jedna jedinka sposobna je da pojede i do 1.000 insekata veličine komarca. To znači da imaju ulogu i u suzbijanju prenamnožavanja komaraca a samim tim i širenja krvno prenosivih bolesti, kao što su malarija, zika virus i slično. Smanjenje broja komaraca smanjuje i potrebu i za zaprašivanjem insekticidima, što je naročito aktuelno u gradovima. Dakle, zaštita slijepih miševa u gradskim područjima od velikog je značaja za život ljudi, u već narušenoj životnoj okolini.

Slijepi miševi tropskih oblasti koji se hrane plodovima biljaka bitni su u procesima njihove polinacije (razmnožavanja), što je naročito značajno za komercijalne usjeve kao što su banana, mango i guava. Čak 289 biljnih vrsta tropskih drveća zavisi od polinacije cvijeta uz pomoć slijepih miševa, što dugoročno čovjeku omogućava da koristi njihov proizvod. Posmatrano sa ekonomske strane, slijepi miševi nam godišnje čine uslugu vrijednu 200 biliona dolara, samo na račun zaštite usjeva i polinacije.

Druga, njihova veoma bitna uloga je u očuvanju tropskih šuma. Velika prostranstva kišnih šuma su krčena radi korišćenja drveta, širenja obradivih površina i sl. što ostavlja velika pusta prostranstva. Ipak, slijepi miševi koji se hrane plodovima tog drveća imaju ulogu u obnavjanju tih šuma na taj način što omogućavaju raspršivanje sjemenja, prelazeći i preko 300 kilometara za samo jednu noć. Tako, ostavljaju za sobom sjemena u fecesu, što je jos jedna prednost koja povećava šanse za njegovo klijanje.

Izmet slijepog miša ili guano je već odavno poznat kao dobro đubrivo za usjeve bogato azotom i fosforom. U nekim zemljama industrija đubriva se zasniva na sakupljanju guana iz pećina koji se prodaje za čak 2-12 dolara po kilogramu. Bakterije ekstraktovane iz guana se koriste u hemijskoj i farmaceutskoj indiistriji.

Kućice za slijepe miševe

I ako veliki broj slijepih miševa provode zimu u pećinama, neki međutim biraju druga mjesta kao što su stara stabla, krovovi, napuštene kuće, ispod mostova i sl. Upravo na ovakvim mjestima, visoko i zaštićeni, rađaju i podižu svoje mlade.

Kao što je već napomenuto, postoji puno razloga zašto bi ih udomili; bilo zbog rešavanja problema sa štetočinama, oprašivanja cvjeotova ili jednostavo da uživate u ovim bićima, evo nekoliko preporuka kako da ih privučete da budu stalni gosti u vašem dvorištu.

• Ne uklanjajte mrtva stabla jer upravo ovakve lokacije predstavljaju hotel sa pet zvjezdica za vašeg novog komšiju. Uzak prostor između kore i stabla sa grubom površinom predstavljaju za njih idelano mjesto gdje mogu da se sakriju preko dana. Ukoliko nema rizika od pada stabla, nemojte ga uklanjati jer je idealan dom za insekte kojima se hrani.

• Ukoliiko stablo nije opcija, mozete sami napraviti kućicu koju treba postviti na neko obližnje stablo. Ne treba zaboraviti da slijepi miševi vole uske prostore koji takodje moraju biti dobro izolovni od hladnog vremena pa oni na toplom mogu odgajati svoje mlade. Kućica može biti jednostavna, sa jednom ili čak sa dvije, tri ili četiri pregrade kako bi ugostili više podstanara.
Kućicu je najbolje postaviti na drvetu ili na nekoj stabilnoj konstrukciji (zid kuće npr.), dok metalni stubovi dolaze u obzir samo na mjestima gdje nema prevelike temperaturne razlike izmedju dana i noći. Takođe, kućice na stubovima su više izložene vremenskim prilikama u odnosu na one postavljene na stablu. Kako god, potrebno je da bude pozicionirana tako da pruža bar šest sati dnevnog svjetla. Možete postaviti i više od jedne i pružiti im mogućnost 0izbora. Slijepi miševi mogu zajedno nastaniti isto „gnijezdo" grupisani po 3, 4 jedinke.

• Kućica se postavlja na visini od 4 do 6 metara iznad zemlje. Lokacije u čijoj se blizini nalazi voda imaju veće šanse da budu naseljene. Mogu biti različitih veličina, od onih 1x0,6 metara do onih manjih 35 – 40 x 50 cm. Za izradu se mogu koristiti bilo koji materijali: drvo, guma, plastika i sl. (bitno je da materijal koji se koristi pruza topao dom za njih). Unutra, napraviti od jedne do četiri pregrade, namanje 40cm u visinu. Kućica mora biti zatvorena tako da ne propušta vodu i prefarbana kako bi duže trajala.

Bat-House-Project 506x175


Materijal:
• 60 x 120 cm šperpolča
• 2 x 5 cm gredice (8 komada)
• 20 – 30 šarafa
• Prajmer i boja za farbanje (na vodenoj bazi za spoljašnju upotrebu)
• 2 x 5 x 70 cm drvena ploča, opšivena limom (za krov=
• Ekseri
• Ljepilo ili silikon

Alat:
• Cirkular ili pila
• Bušilica
• Četka za farbanje
• Metar i olovka
• Makaze i heftalica

Korak 1: Izmjerite i ocrtajte olovkom na tabli linije po kojima ćete rezati. Dimenzije su opcione, u zavisnosti koliku kućitu želite. Od šperpoloče je neophodno izrezati prenju i zadnju stranu. 2 x 5 cm gredice koriste se za izradu bočnih, gornjih i donjih strana. Bočne strane mogu biti napravljene tako da imaju mali otvor radi ventilacije.

Bat-House-Step-1 400x175                             

 

Korak 2: Najteži dio je urezati žljebove na ploči koja će postati zadnja strana. Ovo se radi iz razloga jer je drvena ploča previše ravna i klizava da bi slijepi miševi mogli da se popnu u nju. Druga opcija je da se na zadnju stranu uheftaja plastična mreža.

Bat-House-Step-2 800x175

Korak 3: Slijepi miševi vole da im unutrašnjost duplje bude tanne boje pa je neophodno da se unutrašnjost ofarba prije farbanja. Neophodno je da se površina očisti i ofarba bojom na vodenoj bazi.

Bat-House-Step-3 600x175

Korak 4: Ukoliko je neophodno na jednu stranu table se može zalijepiti komad plute radi bolje izolacije. Na zadnju tablu dodaje se mreža koja ide sve do donjeg otvore (ulaza) kako bi slijepi miševi imali za šta da se uhvate prilikom ulaska. Ivicama ploča nanosi se lijepak i šarafe 2 x5 gredice koje služe kao zidovi kućice. Sve dodatno treba učvrstiti sa šarafima.

Korak 5: Da biste bili sigurni da nema prostora kroz koje bi kiša mogla doprijeti unutar kućice neophodno je da sve zazore popunite lijepkom za drvo. Nakon toga se na gornju stranu postavlja kosa gredica 2 x 5 x 70 koja služi kao krov.

Korak 6: Nakon sklapanja, neophodno je da se kućica sa spoljne strane ofarba kako bi se zaštitila od vremenskih uslova tj. da se onemogući razvoj mahovine i buđi, prodiranje vode čime joj i produžavamo vijek.

Kao što je već objašnjeno, treba je postaviti na visinu 4-6 metara, na drvetu ili zidu. Ukoliko se posatvlja na drvetu neophodno je ukloniti manje grane koje smetaju ili omogućavaju vašim ljubimcima da borave u blizini. Kako se kućica pravi možete vidjeti OVDJE.

banervolonter