Štampa

Rode - posebna pernata stvorenja

on .

Ako ste mislili da su samo laste vjesnici proljeća, prevarili ste se. Kada nam dođe ovo godišnje doba, sa njim dođu i još mnoge druge ptice, kao što su rode!

One spadaju u najfascinantinije ptice na Zemlji, zbog svog bijelog perja, velikog raspona krila, velikog kljuna i dugih nogu. Tu su i crne rode koje su potpuno tamne sa gornje strane tijela, dok su im stomak i prsa bijela. U porodici roda postoji preko 19 poznatih vrsta, a razlikuju se po veličini i bojama, i naseljavaju skoro sve kontinente.

Većina njih živi u u tropskim oblastima poput Floride, Južne Amerike, Afrike, Indije i Azije. Nekoliko vrsta roda živi i u hladnijim predjelima i migriraju na jugu tokom zime. Na zimskoj seobi one prolaze preko čitave Afrike i Indije. U Srednjoj Evropi javlja se između poslednjih dana februara i prvih dana aprila. Pojedine rode stižu sredinom februara, dok neke dolaze u drugoj polovini aprila.

Što se tiče glasovnih mogućnosti, za razliku od drugih ptica, rode nemaju potpuno razvijen organ za pjevanje. Jedini glas koji ispušta je promuklo siktanje koje se ne može opisati. Rijetke su situacije kada ga čujemo, a to se uglavnom desi kod neke pripitomljene rode žele da ispolje radost. One svoja osjećanja izražavaju klepetanjem kljuna, pa se i na taj način udvaraju.

Rode su sklone da naseljavaju otvorene, ravne i duboke krajeve, najviše močvare, ali im nije nepoznanica da borave i u mjestima u kojima se naselio čovjek. Većina njih se gnijezdi na krovovima seoskih zgrada ali i daleko od ljudi, u šumama, na visokom drveću.
Što se tiče ishrane, rode se služe svim životinjama. Najviše love vodozemce, insekte i kišne gliste. Često hvataju ribe kao i žabe, pa se desi da u mutnoj vodi progutaju ribu koja je dugačka kao i ljudska ruka.

Bijele rode su društvena bića, a parovi ostaju zajedno čitavog života. Mužjak stiže prvi i izgrađuje novo ili popravlja prošlogodišnje gnijezdo, donoseći granje, mahovinu, djelove različitih biljaka. Time mužjak obilježava svoju teritoriju. Tokom parenja, roda najčešće snese od 4 do 6 jaja. Oba roditelja leže na jajima, oko 28-31 dan i brinu se o mladuncima.

Rode u Crnoj Gori

Podaci od prije 120 godina govore da je u okolini Skadarskog jezera, u Ulcinju, u okolni Ade Bojane bilo oko 100 parova roda. Od toga perioda, jako ih je teško bilo primijetiti u Crnoj Gori. Međutim, prije 8 godina zabilježeno je prvo gnijezdo nakon dugog perioda, u Beranama, koje su naselile rode. Od prošle godine, nastalo je gnijezdo i na Marezi, koje je takođe naselio par roda, koji je nastradao zbog krivolova. Gnijezdo u Beranama intezivno posjećuju ove pernate putnice, a ove godine smo imali sreću da se novi par roda pojavio na Marezi, gdje se nadamo da će gnijezditi. Svjesni kakve su ptice i prije svega, komšije, želimo im toplu dobrodošlicu i ugodan boravak!

93498797 3252922738051049 4905117776068214784 o

banervolonter