Štampa

Prva pomoć ptićima ispalim iz gnijezda

on .

U ovo doba godine često nam ljudi javljaju kako su pronašli ptića na tlu, ne znajući kako postupiti i da li je sa njim sve u redu. Ono što je uobičajna situacija jeste da ptići ispadaju iz gnijezda, i ako nijesu povrijeđeni treba ih vratiti na granu drveta, a roditelji će ih sami naći. Ipak, postoji nekoliko kategorija ovih mališana i svaki od njih zahtijeva posebnu brigu.

1. kategorija: ptići ispali iz gnijezda (čučavci)

Prepoznaćete ih tako što: ne stoje, već sjede; nisu sposobni niti malo da polete ili ublaže pad; nijesu potpuno operjali, što znači da im perje tek izrasta; oči su im uglavnom otvorene ili polu otvorene.

Šta uraditi: pogledajte da li je u blizini gnijezdo i pokušajte ih vratiti; ako ih nije moguće vratiti, uzeti ih i staviti u zamračenu prostoriju, na flašu tople vode, umotane u peškir. Pokriti ih laganom krpom ili peškirićem. Rizično je davati im vode i hrane, jer je moguće da im je potreban poseban režim ishrane.

2. kategorija: ptići izašli iz gnijezda (goluždravci)

Prepoznaćete ih tako što: mogu da stoje, hodaju ili skakuću; sposobni su da nisko prelete kratke distance i ublaže pad mašući krilima; gola mjesta su teško vidljiva, a prisutna su uglavnom na stomaku ili leđima; oči su otvorene.

Šta uraditi: ne dirati ih, osim ako im prijeti neposredna opasnost; ako im ipak prijeti opasno, staviti ih u gusti žbun ili na granu drveta, a ako je potrebno i više metara od mjesta pronalaska. Provjeriti ih nakon par sati; treba znati da je napuštanje gnijezda u ovom uzrastu manje-više normalno; roditelji nastavljaju da hrane mladunce iako su na zemlji. Intezivno će ih tražiti i do 3 dana i ne treba odustati od vraćanja ptića roditeljima, čak iako je ih potrebno povremeno nahraniti. Prisustvo roditelja ćete primijetili samo iz dalje distance, daleko od ptića, u suprotnom odrasla ptica će se sakriti. Ukoliko su ptići jako slabi, povrijeđeni ili se roditelji ne pojavljuju tokom tri dana, kontaktirati nas na broj 020-272/051.

3. kategorija: poletarci

Prepoznaćete ih tako što: kreću se bez problema i panično bježe od vas; prelijeću kraće ali i duže distance, čak se penju i na niže grane; skoro su sva perja dobro razvijena ali dosta kraća nego kod odraslih ptica; često se glasaju čak i dok bježe ili kad su sami.

Šta uraditi: u pitanju su odrasli ptići koji počinju polako i sami da se hrane. Poletarci nekad namjerno ne lete ili bježe, što je njihov odbrambeni mehanizam. Posmatrajte da li im je potrebna pomoć sa skrivenog mjesta prije nego što reagujete. Odrasle ptice bi trebalo da su u blizini ali ih neće u stopu pratiti. Ukoliko je ptić jako slab ili povrijeđen, pozovite nas na broj  020-272/051.

4. kategorija: laste i čiope

Laste i čiope napuštaju gnijezdo spremne za let. Nastavaljaju da prate roditelje u vazduhu, a laste obično slijeću na visoka mjesta gdje ih roditelji i dalje hrane. Ukoliko vidite lastu ili čiopu na zemlji, to znači da im je potrebna pomoć.

Šta uraditi: Priđite polako da vidite da li će poletjeti. Ako se to ne desi, pticu probajte vrlo pažljivo sa dlanova „baciti" u vazduh, iznad neke meke površine. Pazite da ne padne sa velike visine ili neka vam neko pomogne da je dočeka ako dođe do pada. Ako ne poleti, stavite je negdje na visinu i sačekajte na skrovitom mjestu da vidite da li dolaze roditelji. Ukoliko je ptić jako slab ili povrijeđen, pozovite nas na broj  020-272/051.

ilustracija

 

banervolonter