Štampa

Ptice pčelarice

on .

Jedna od ptica selica koja je dio Spring Alive kampanje, a koju ovih dana možemo da vidimo u našem okruženju jeste pčelarica. Ovu pticu možemo da primijetimo upravo po svojim upečatljivim bojama, što je čini jednom od najšarenijih ptica u Evropi.

Pčelarica je duga oko 28 cm i pripada porodici modrovrana. Stomak i prsa su joj tirkizni, dok su tjeme, potiljak i gornji dio leđa tamno smeđi. Krila su im iste te boje. Karakterističan im je relativno dug i blago savijen kljun, kao i produžena srednja pera u repu. Mlade ptice pčelarice možete prepoznati jer su bleđe boje i jer još nemaju produžena pera u repu.

Po bojama pčelarice možete zaključiti da se radi o ptici koja više preferira topliju klimu. Naseljava jugozapadnu i prednju Aziju, sjeverozapadnu Afriku i južnu i jugoistočnu Evropu, a na sjeveru je zastupljena sve do južne Poljske se gnijezde još od 1960-ih godina. Nekad se mogu sresti i sjevernije. Vole da borave na otvorenim staništima, koja poseduju poneki grm.

Merops apiaster pčelarica5 Bojan ZekovićPhoto: Bojan Zeković

Ishrana joj se sastoji od insekata, koje često u grupi od nekoliko ptica, lovi u letu. Kako joj samo ime kaže, u glavni izbor hrane joj spadaju pčele, ose i bumbari. Interesanto je da, prije nego što će ih progutati, ulovljenim insektom udara po podlozi, na taj način se braneći od potencijalnog uboda.

Pčelarice često gnijezde u kolonijama. Više parova pravi tunele blizu jedno drugog. Nekad se mogu zapaziti i pojedinačni parovi. Tada se, ili vrlo brzo povećavaju u koloniju ili brzo nestane i taj jedan par. One polažu jaja u zemljanim tunelima. Za kopanje biraju strme obronke, riječnu ili jezersku obalu, pješčano ili tlo od gline, a ponekad i ravno tlo. To traje nekih 2-3 nedelje, a tuneli su uglavnom dugi 1-1,5 pa sve do 2,7 metara, razmjere 4 do 5 cm. Tunel služi za ležanje na jajima i podizanju mladih. Inkubacija jaja traje 20 – 22 dana. Počinje oko sredine maja, a proces, zajedno sa podizanjem mladunaca traje do kraja juna. Oba partnera leže na jajima, ali mužjak malo manje. Na kraju izleže oko 5 do 6 kuglastih, potpuno bijelih jaja. 

Merops apiaster pčelarica2 Bojan Zeković

banervolonter