Štampa

Ptica kukavica

on .

Vjerovatno ste bezbroj puta čuli priče o tome kako je kukavica ptica zlosutnica. Ipak, ima je u mnogim vjerovanjima. U nekim evropskim zemljama kukavica ima pozitivnu simboliku. Vjeruje se da donosi sreću i prosperitet onima koji drže novčić u trenutku kada kukavica ispusti svoj karakteristični zvuk. Nekada su naki narodi vjerovali da kukavica ima sposobnosti proricanja sudbine i može da kaže koliko je vremena preostalo nekom do vjenčanja ili rođenja djeteta ili nekog drugog važnog životnog događaja. Jedino što treba da se uradi jeste da se postavi pitanje u mislima i čeka se broj koliko puta kukavica ispušti zvuk. Prisustvo kukavice takođe je značilo i dobru žetvu.

Bilo kako bilo, koju god simboliku nosila sa sobom, kukavica bezuslovno zaslužuje našu pažnju i zaštitu. Veličine goluba, kukavica je s gorenje strane tijela pepljasto siva, dok joj je trbuh bijeli sa gustim tamnim prugama. Vjerovatno ćete je prvo opaziti kao tamni oštri obris u brzom preletu preko polja do najbližeg drveća. Veća je šansa da je čujete nego vidite. U proljeće se mužjak oglašava kako bi dao do znanja ženki da je prisutan, pa ćete najvjerovatnije čuti zvuk "ku-ku, ku-ku".

Njihova staništa su šumovita i otvorena, od ravnice pa do planinskih grebena. Za njih važi oblik ponašanja - parazitizam. To znači da kukavice ne grade svoja gnijezda, već svoja jaja liježe u tuđim gnijezdima. Ženka vrlo vješto imitira boju jaja određene vrste domaćina. Mlada kukavica izlegne se prije domaćinovih ptića i izbaci njihova jaja iz gnijezda. Najčešći domaćini su im ptice pjevačice poput trstenjaka ili trepteljke, ali i kos ili slavuj. Ponekad je domaćin mnogo manji od mlade kukumavke, pa tako hrane džinovsku bebu koja je i nekoliko puta veća od njih samih.

Kukavice se hrane insektima, a to su najčešće gusjenice i tvrdokrilci. Nema određeni specijalitet već lovi one insekte koji su najbrojniji i koje je najlakše uhvatiti.

Kukavica koje gnijezde u Evropi, zimuju u Africi, obično u savanama. Neke ptice iz zapadne Azije zimuju u toplim djelovima Evrope, druge u Aziji sve do Nove Gvineje. Populacija kukavica u Evropi je prilično velika i postojana, dok opada brojnost populacija u zapadnoevropskim zemljama, posebno Velikoj Britaniji i Francuskoj.

kukavica

 

banervolonter