Štampa

CZIP uručio "Batlogger" Nacionalnim parkovima

on .

Predstavnik Centra za zaštitu i proučavanje ptica i projektni koordinator Jasmin Murić "Bear in Mind - Imaj na umu" prekograničnog projekta, uručio je ultrazvučni detektor za slijepe miševe (Batlogger), stručnoj saradnici za zaštitu faune Belmi Šestović i zamjenici direktora Nacionalnih Parkova Marineli Đuretić.

Ovaj uređaj koristi sposobnost slijepih miševa da se kreću i love uz pomoć ultrazvučnog sistema eholokacije i na taj način detektuje njihovo prisustvo, snimajući i analizirajući zvukove ovih životinja.

BATLOGGER M je napredni detektor prisustva slijepih miševa, kompaktan i svestran alat sa puno karakteristika za naučnike i sve ljude zainteresovane za zaštitu slijepih miševa. Ultrasonični zvukovi slijepih miševa snimaju se nepromijenjeni i u najboljem kvalitetu zvuka, u realnom vremenu i u punom spektru. BATLOGGER M se može koristiti za aktivno akustičko nadgledanje i kao detektor slijepih miševa.

Batlogger koji je doniran javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore će se koristiti za monitoring slijepih miševa na teritoriji NP Durmitor, gdje se nalaze 2 pećine značajne za ove životinje, u kojima istraživanja nisu sprovođena dugi niz godina. Takođe se znalo da je postojala velika populacija slijepih miševa u staroj školi u Tepcima (Opština Žabljak) koja će zahvaljujući ovom uređaju biti potvrđena.

Cilj donacije ovog uređaja je osnaživanje upravljača zaštićenih područja da vrše redovan monitoring biodiverziteta što je najznačajniji ulazni podatak za planove upravljanja, kako petogodišnje tako i godišnje, najvrijednijim područjima u zemlji. Nabavku ultrazvučnog detektora za slijepe miševe koju će koristiti NPCG, izvršena je u okviru projekta "Bear in Mind - Imaj na umu", koji finansira Evropska Unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, koji CZIP sprovodi u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine – Ornitološko društvo "Naše ptice" iz Sarajeva i Udruga za zaštitu okoliša i održiva razvitka "Naša baština" iz Tomislavgrada.

3

5

 

banervolonter