Štampa

Ranjeni pelikan pušten na slobodu

on .

Danas je, nakon 20 dana liječenja i oporavka, na slobodu puštena ženka kudravog pelikana, starosti 4-5 godina, koja je pronađena na Ulcinjskoj solani, u izuzetno lošem stanju sa paralizom nogu. Detaljnim snimanjem, frontalno i bočno, opravdane su sumnje da je ptica ranjena od čega je jedna od tri baline završila tik uz srce, a ne u kičmu kako smo zbog paralize pretpostavili. Ornitolozi CZIP-a su se 20 dana svakodnevno i u nekoliko smjena, brinuli o ptici koja je dobila ime Mišo, po rendžeru sa solane, koji je dao najveći doprinos u borbi protiv krivolova na tom području. Pa ipak, na iznenađenje svih, mjerenjem kilaže ustanovljeno je da je riječ o polno zreloj ženki te se nadamo da ćemo zabilježiti i njeno potomstvo i to putem video monitoringa u rezervatu Pančeva oka, Skadarsko jezero gdje je i puštena.

Miša je radi lakšeg raspoznavanja obilježena neškodljivom plavom bojom, tačnije dezinfekcionim sredstvom, koje će se vremenom isprati ali koje će nam dati mogućnost da je prepoznamo i u slučaju potrebe, ponovo pružimo pomoć. Iako je za praćenje ptica najadekvatnija upotreba satelitskih transmitera, za ovu vrstu takva metodologija praćenja nije preporučljiva.

O Mišinoj sudbini posljednjih dana diskutovano je na svim meridijanima, prije svega sa veterinarima i ekspertima za pelikane koji nisu preporučili operaciju i vađenje balina zbog njihove pozicije. Nakon što je izvršena i toksikološka analiza, potvrđeno je da u Mišinoj krvi nema tragova olova, te je moguće da se baline nalaze na mjestima koja, srećom po nju, nisu prokrvljena i mogu osigurati dug i zdrav život.

Mišina priča treba da nam služi kao opomena da je krivolov izraženiji nego što smo to mogli i pretpostaviti te da se ne zazire od pucanja čak i na najharizmatičnije vrste ptica, za čiji oporavak je uložen dugogodišnji napor.

Miša pelikanka

 

banervolonter