restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Štampa

Energetska tranzicija Urugvaja do 95% čiste energije

on .

Za manje od 10 godina, Vlada Urugvaja je značajno smanjila emisiju ugljen-dioksida i troškove dobijanja električne energije i to bez državnih subvencija i povećanja cijena struje. Naime, 94,5% električne energije u zemlji dobijeno je iz obnovljivih izvora, a cijene struje su niže nego ranije. Međutim, to nije bio slučaj ranijih godina kada je 27% uvoza išao na fosilna goriva. Sada su najveća stavka u bilansu uvoza vjetrogeneratori, koji se pozicioniraju u lukama. Biomasa i solarna energija su takođe učestaliji. Računajući i postojeću hidro energiju, obnovljivi izvori čine 55% ukupnog energetskog bilansa ove zemlje u poređenju sa globalnim prosječnim učešćem od 12%.

Uprkos relativno malom broju stanovnika (3,4 miliona), Urugvaj je uspješno dekarbonizovao svoju ekonomiju. Zahvaljujući takvoj politici, WWF je prošle godine proglasio ovu zemlju "zelenim liderima" koji postavljaju globalne trendove u energetici. Utvrđujući svoju svjetsku reputaciju, na pregovorima Ujedinjenih nacija u Parizu, Urugvaj je postavio novi cilj: 88% manje emisija CO2 do 2017. godine u poređenju sa prosjekom u periodu između 2009-13.

Ovdje nije riječ o tehnološkim čudima. Urugvaj ne koristi nuklearnu energiju, a u zadnje dvije decenije nije bilo izgradnje novih hidrocentrala. Umjesto toga, ključ uspjeha leži u jasnim odlukama, podršci regulatornih agencija i snažnom partnerstvu između javnog i privatnog sektora. Kao rezultat toga, eneretske investicije, uglavnom za obnovljive izvore ali i prirodni gas, u posljednjih pet godina, porasle su na 7 milijardi $ ili 15% godišnjeg BDP-a zemlje, što je pet puta više od prosjeka u Latinskoj Americi, a tri puta više od preporučenog globalnog učešća.

Kada je riječ o energiji vjetra, njegova snaga je pouzdana, u prosjeku od oko 8m na sat, što je glavni razlog za ulaganje investitora. Kao rezultat stabilne snage vjetra i pouzdane državne politike, investitori se međusobno takmiče što je dovelo do konkurentnog smanjenja cijena od 30% manje troškova generisanja električne energije u protekle 3 godine.

Za razliku od drugih zemalja koje se poput Paragvaja, Butana ili Lesota baziraju samo na hidro energiji ili Islanda koji je fokusiran na geotermalnu energiju, Urugvaj ima nešto drugačiji pristup. Naime, neke vjetroelektrane kao što je Peralta priključene su na hidroelektrane kako bi se rezerve vode zadržale što duže nakon kišnih sezona.

Takođe u protekle tri godine ova zemlja nije imala potrebu za uvozom električne energije. Nekada su se oslanjali na rezerve Argentine, a sada se Argentina oslanja na njih, sa uvozom koji iznosi trećinu ukupno generisane energije u Urugvaju. Ipak zvaničnici ove zemlje smatraju da treba još raditi na unapeđenju ovakvog sistema. Recimo, za transport se još uvjek koristi nafta ali je zato ostatak industrije dominantno snabdjeven energijom koja se dobija iz biomase.

Uspjeh Urugvaja su tri ključna faktora: kredibilitet (stabilna demokratija koja nikada nije bila u dugovima tako da je atraktivna za dugoročne investicije); povoljni prirodni uslovi (dobar vjetar, veliki broj sunčanih dana i velika količina biomase iz poljoprivrede) kao i jaka i stabilna javna preduzeća (koja su pouzdan partner privatnim firmama i nastoje stvoriti atraktivan poslovni ambijent).

Iako svaka zemlja na svijetu ne može primjeniti ovaj model, Urugvaj je ipak dokazao da obnovljivi izvori energije mogu smanjiti troškove proizvodnje, zadovoljiti i preko 90% potreba za električnom energijom bez uglja ili nuklearne elektrane kao back up plana ali i da javni i privatni sektor može efikasno sarađivati u ovoj oblasti.

Ovaj tekst je finansiran donacijom Evropske Komisije kroz projekat ETNAR, ali ne odražava nužno stavove Evropske komisije niti ostalih korisnika ETNAR projekta.

banervolonter