Štampa

Post-corona bucket list – Prokletije

on .

Kada kažemo „putovanje" obično prvo pomislimo na bukiranje avionske karte, planiranje obilaska neke egzotične i atraktivne destinacije, otkrivanje drugih kultura i običaja u inostranstvu daleko od mjesta na kojem živimo.

Štampa

Šta uraditi sa ptićem ispalim iz gnijezda?

on .

Kada vidimo ptića na zemlji, pomislimo da je usamljen, bespomoćan, nespretan i paperjast tj. teško nam je odoljeti porivu da mu pomognemo. Međutim, ljudi najčešće intervenišu u slučaju "poletaraca" koji trebaju biti ostavljeni na miru.

Štampa

Da li su ptice potomci dinosaurusa?

on .

U periodu izuzetne konkurencije i razvijenog predatorstva u razdoblju krede (prije 146 miliona godina) bilo je nephodno naći dio prirodnog staništa u kojem je moguće preživjeti. Tako su preci današnjih ptica postepeno osvajali vazdušni prostor, što znači da su prirodnom selekcijom gornji sprat drveća osvajale one životinje koje su imale strukture slične krilima ptica. Životinje koje su tada letjele mogle su lako da pobjegnu od neprijatelja, lakše pronađu hranu, kao i partnere.

Štampa

Phoebe Snetsinger - najpoznatija žena ornitolog

on .

Phoebe Snetsinger, poznata je po dokumentovanih 8,398 različitih vrsta ptica širom svijeta, a prva je u istoriji vidjela više od 8,000 vrsta. Nakon otkrivenog melanoma u 50. godini života, počela je grčevito istraživati ptice, stičući ugled vrlo uticajne naučnice. Poznata je po odličnom pamćenju i jako izraženom takmičarskom duhu. Nakon što je saznala da boluje od kancera, svoja istraživanja je sprovodila gotovo manično, tvrdeći da je to jedino što je čini živom. Ironično, nastradala je 18 godina nakon utvrđene dijagnoze u saobraćajnoj nesreći na Madagaskaru.

Štampa

Da li se ptice češće odlučuju za brak ili razvod?

on .

Kako se ptice ponašaju u "ljubavi"? Koje su najvernije, a koje najromantičnije? Kod kojih vrsta se javljaju slučajevi "bračnog nevjerstva"? Na ova i još neka pitanja vezana za ljubavno ponašanje ptica odgovore ćemo dati u nastavku teksta. Ptice su najvjerniji partneri u životinjskom svijetu. Kada je u pitanju prava posvećenost, ljubav pa i vjernost koja sa njima prirodno dolazi, neke životinje su daleko ispred čovjeka, kao što je slučaj sa pticama. Ova divna pernata stvorenja su toliko vezana za svoje životne izabranike da u slučaju razdvajanja ili smrti i same uginu "slomljenog srca". Statistički gledano oko 90% vrsta ptica je monogamno, što znači da se pare sa jednim partnerom, samo u jednoj sezoni razmnožavanja ili tokom čitavog života.

banervolonter