Print

Vodič za ptičju prvu pomoć

on .

Prvo pogledajte da li je ptiću potrebna pomoć. Ako po ovom vodiču vidite da treba da reagujete, ptića uhvatite tako što ćete prići polako i pokriti ga krpom, komadom odjeće, kapom ili slično. Ptića lagano uzmite. Ukoliko je krpa teška i debela oslobodite jedan dio ili samo glavu, zbog protoka vazduha. Budite nježni i pazite da ptica ne pobjegne i ne povrijedi se. U tami krpe ptić če biti miran i pod manjim stresom nego da ga nosite u rukama. Ptica može uginuti od stresa i trudite se da imate što manje direktnog kontakta!

 

Kategorija 1 - ptići ispali iz gnijezda (čučavci)

Kako ih prepoznati:
- NE STOJE ("sjede" ili su noge raskrečene)
- NE LETE (nisu sposobni niti malo da polete ili ublaže pad)
- NISU POTPUNO OPERJALI (gola mjesta, perije tek izrasta)
- OČI ZATVORENE ILI POLU OTVORENE

Šta uraditi:
1. Pogledati da li je u blizini gnijezdo i pokušati ih vratiti.
2. Ako ih nije moguće vratiti u gnijezdo, uzeti ih i staviti u zamračenu prostoriju na flašu tople vode umotane u peškir. Pokriti ih laganom krpom ili peškirićem. Ne davati vodu ili hranu jer im je možda potreban poseban režim ishrane.

 

Kategorija 2 - ptići izašli iz gnijezda (goluždravci)

Kako ih prepoznati:
- STOJE (mogu da stoje i hodaju ili skakuću)
- PRELIJEĆU (sposobni su da nisko prelete kratke distance i ublaže pad mašući krilima)
- VEĆINOM OPERJALI (gola mjesta teško vidljiva i prisutna uglavnom na stomaku i leđima)
- OČI OTVORENE

Šta uraditi:
1. Ne dirati ih osim ako im prijeti neposredna opasnost.
2. Ako im prijeti opasnost staviti ih u gusti žbun ili na granu drveta, a ako je potrebno i više metara od mjesta pronalaska. Provjeriti ih nakon par sati. Napuštanje gnijezda u ovom uzrastu je manje više normalno. Roditelji nastavljaju da hrane mladunce iako su na zemlji. Intenzivno će ih tražiti i do 3 dana i ne treba odustajati od vraćanja ptića roditeljima čak iako ih je potrebno povremeno nahraniti. Prisustvo roditelja je očigledno samo ako ste daleko od ptića zato posmatrajte iz skrovitog mjesta, u suprotnom odrasla ptica će se sakriti, a ptić utišati i ležati sćućuren na zemlji. Ukoliko su ptići jako slabi, povrijeđeni ili se roditelji ne pojavljuju tokom 3 dana zvati 067 450 884

 

Kategorija 3 - poletarci

Kako ih prepoznati:
- KREĆU SE BEZ PROBLEMA (panično bježe od vas)
- PRELIJEĆU ILI LETE (prelijeću kraće ali i duže distance, čak se penju i na niže grane)
- DOBRO OPERJALI (skoro sva pera već dobro razvijena ali dosta kraća nego kod odraslih ptica)
- GLASAJU SE (često se glasaju čak i dok bježe ili kad su sami)

Šta uraditi:
1. Ništa. Ovo su odrasli ptići koji već polako počinju i sami da se hrane. Poletarci nekada namjerno ne lete ili bježe što je njihov odbrambeni mehanizam. Posmatrajte da li im je potrebna pomoć sa skrovitog mjesta prije nego što reagujete! Odrasle ptice treba da su u blizini ali neće u stopu pratiti ptića. Ukoliko su ptići jako slabi ili povrijeđeni zvati 067 450 884

 

Laste i čiope

Laste i čiope napuštaju gnijezdo spremne za let. Nastavljaju da prate roditelje u vazduhu, a u slučaju lasta obično slijeću na visoka mjesta gdje ih roditelji i dalje hrane. Ukoliko vidite lastu ili čiopu na zemlji potrebna im je pomoć.

Šta uraditi:
Priđite polako da vidite da li će poletjeti. Ako ne poleti, pticu probajte vrlo lagano sa dlanova vinuti ("baciti") u vazduh iznad neke meke površine. Pazite da ne padne sa velike visine ili neka vam neko pomogne da je dočeka ako padne. Ako ne poleti, stavite je negdje na visinu i sačekajte na skrovitom mjestu da vidite da li dolaze roditelji. Ukoliko su ptići jako slabi, povrijeđeni ili se roditelji ne pojavljuju tokom 24h zvati 067450884.

Bjanka Prakljačić, NORA

banervolonter