Print

Novi energetski rekordi 2015/16

on .

1. Danska - Danci su 10. jula 2015. godine na svojim vjetroelektranama što na moru što na kopnu, proizvele 140% nacionalne potražnje za električnom energijom izvozeći viškove Njemačkoj, Norveškoj i Švedskoj. 2016. godine, Danci su ipak uspjeli da postave novi rekord, generišući preko 42% električne energije iz dobijene iz vjetroelektrana.

2. Portugal - Analiza podataka nacionalnih energetskih mreža u ovoj zemlji pokazala je da je ukupna potrošnja električne energije, snabdjevena energijom dobijenom iz sunca, vjetra i vode i to u periodu između 7. i 11. maja, 2016. godine.

3. Njemačka - 8. maja, 2016 obnovljivi izvori energije generisali su 87% ukupne električne potrošnje. Sa dodatkom konvencionalnih elektrana u zemlji, proizvodnja je zapravo prevazišla domaće potrebe. Ovaj višak energije znači da je cijena energije negativna, odnosno da su potrošači efektivno plaćeni da troše struju. Država je plaćala energiju građanima, a ne obratno.

4. Švedska - najavila da će obezbijediti dodatnih 546 miliona dolara za ulaganje u obnovljive energije i borbu sa klimatskim promjenama, počevši sa državnim budžetom za 2016. godinu. Šveđani su na taj način jasno stavili do znanja da žele postati prva država u svijetu koja je u potpunosti napustila fosilna goriva kao izvor dobijanja električne energije. Naročito su iznenadili odlukom da ulažu u solarnu energiju što je dovelo do uvećanja budžeta 8 puta više u odnosu na prosijek.

5. Holandija - Holandska željeznica odlučila je napustiti praksu upotrebe energije dobijene iz fosilnih goriva, sa ciljem 100% iskorišćavanja vjetroenergije u svom radu. Politika korišćenja energije dobijene iz obnovljivih izvora uvedena već početkom ove godine rezultirala je sa nevjerovatnih 50% iskorišćenosti vjetroenergije sa ciljem da se ona 100% poveća do 2018. godine.

6. Škotska - 07. avgusta 2016. godine neuobičajeno vjetrovito vrijeme pomoglo je proizvodnji struje iz energije vjetra za oko 106% od ukupno utrošene električne energije tog dana.

05. Infografika

banervolonter