Print

Phoebe Snetsinger - najpoznatija žena ornitolog

on .

Phoebe Snetsinger, poznata je po dokumentovanih 8,398 različitih vrsta ptica širom svijeta, a prva je u istoriji vidjela više od 8,000 vrsta. Nakon otkrivenog melanoma u 50. godini života, počela je grčevito istraživati ptice, stičući ugled vrlo uticajne naučnice. Poznata je po odličnom pamćenju i jako izraženom takmičarskom duhu. Nakon što je saznala da boluje od kancera, svoja istraživanja je sprovodila gotovo manično, tvrdeći da je to jedino što je čini živom. Ironično, nastradala je 18 godina nakon utvrđene dijagnoze u saobraćajnoj nesreći na Madagaskaru.

Phoebe snetsingerPhoebe je rođena 1931. godine u Americi. Pohađala je malu seosku školu sa još dva učenika. U 11. godini života, upoznala je svog budućeg supruga David Snetsinger-a koji je tada imao 13. Studirala je germanistiku, a magistrirala je njemačku književnost. Phoebe i David Snetsinger su imali četvoro djece, od čega su troje ornitolozi.

Svoje poduhvate i putovanja finansirala je zahvaljujući velikom bogatstvu koje je naslijedila od oca Leo Burnett-a, legende u svijetu oglašavanja.

Obzirom da je svoj životni poduhvat počela kao ornitolog amater, sva opažanja je toliko detaljno zapisivala da su njene zabilješke poslužile identifikaciji novih vrsta, za koje je ona tada smatrala da su podvrste, posebno u jako nepristupačnim i politički nestabilnim djelovima planete.

Koliko su njena putovanja bila hod po tankoj žici, najbolje govori činjenica da je na Pupui Novoj Gvineji silovana od strane 5 muškaraca. Nevjerovatno hrabra i uporna, vratila se na Papuu već naredne godine. Obišla je svijet nekoliko puta. Bolovala je od malarije, preživjela brodolom i čak bila držana kao taoc u Etiopiji.

Snetsinger je provodila na putu 4 mjeseca godišnje, da bi ostatak vremena posvetila izučavanju. Njena potraga za pticama u porodici je objašnjavana kao savladavanje straha jedne ptice koja se ne da staviti u kavez.

"Za mnoge ljude, posmatranje ptica predstavlja puno različitih stvari, dok je za mene čisto preživljavanje."
Pheobe Snetsinger

Godine 1995, upisana je u Ginisovu knjigu rekorda, kao osoba koja je vidjela više od 8 hiljada vrsta ptica, da bi tek 2010 još jedna osoba uspjela ostvariti ovaj uspjeh.

Njena posmatranja uključila su 2,000 vrsta monotipičnog roda (jedina vrsta u rodu). Monotipičnost je stručni izraz u biologiji, koji se koristi kad se unutar jedne grupe (taksona) u biološkoj sistematici nalazi samo jedna vrsta. Monotipične grupe su u odnosu na zaštitu vrsta vrlo značajne. Izumiranje jedne takve vrste, koja nema bližih srodnika predstavlja posebno značajan gubitak. U monotipične rodove ubrajaju se poznata biljka ginko i čudnovati kljunar.

Često je, po takmičarskom duhu, porede sa Danicom Patrick (auto trke) i mađaricom Judit Polgár (šah), ženama koje su briljirale u dominantno "muškim" oblastima.

Njeni memoari Posmatranje ptica u pozajmljenom vremenu objavljeni su posthumno 2003. godine i predstavljaju ne samo klasičan putopis već i način borbe jedne žene sa neizlječivom bolešću.

Kako bi odao počast najpoznatijoj ženi u svijetu ornitologije, Google joj je posvetio jedan od svojih Doodle gifova.

phoebe-snetsingers-85th-birthday-2

 

 

banervolonter