Print

Požari u NP Skadarsko jezero-opomena koju trebamo ozbiljno shvatiti

on .

Uvidom u dostupne satelitske snimke, uočljivo je da su močvarna područja kod Virpazara, između Vranjine i Andrijske gore, Andrijske gore i Dodoša, Bakine tigle, Mataguški lug i lijeva i desna obala Plavnice izgorjela u požarima na teritoriji NP Skadarsko jezero, a da će posledice na cjelokupan ekosistem jezera biti dalekosežne.

Print

Stradanje ptica u ribarskim mrežama - problem koji se ne rješava!

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica uputio je zahtjev za inspekcijski nadzor Ekološkoj inspekciji da se riješi problem stradanja zaštićenih vrsta ptica u ribarskim mrežama postavljenim na njivama radi zaštite zasada. Zahtjev je upućen nakon što je CZIP tim prilikom monitoringa ptica na području Zete naišao na ribarske mreže sa uginulim jedinkama zaštićenih vrsta ptica: mala ušara (Asio otus), rusi svračak (Lanius collurio), vrabac (Passer domesticus), siva vrana (Corvus cornix), svraka (Pica pica), veliki trstenjak (Acrocephalus arudinaceus), kukumavka (Athene noctua), lasta bregunica (Riparia riparia) U mrežama je pronađeno ukupno 20 uginulih jedinki ovih zaštićenih vrsta.

Print

Novi slučajevi krivolova i to u zaštićenim područjima

on .

Proteklog vikenda tokom aktivnosti monitoringa na teritoriji zaštićenog područja dolina rijeke Zete tim Centra za zaštitu i proučavanje ptica tim je zabilježio nekoliko slučajeva upotrebe zvučnih mamaca-vabilica koje su nedozvoljena sredstva za lov. Vabilice se koriste radi privlačenja većeg broja jedinki prepelica i njihovog odstrijela.

CZIP bilježi porast broja slučajeva korišćenja nedozvoljenih sredstava za lov. Tako su prethodnog petka na rezervoarima Solane pronađeni patroni od lovačke municije i plastični mamci koji upućuju da se i na teritoriji ovog zaštićenog područja vrši krivolov, uprkos tome što je Solana proglašena zaštićenim područjem.

Posebno zabrinjava činjenica da počionici krivolovnih aktivnosti ne prezaju ni da ugroze bezbjednosti tima Centra. Tako su prilikom obilaska terena u dolini rijeke Zete našem timu izbušene gume na službenom vozilu. Ovakav vid napada predstavlja direktnu prijetnju, a slučaj je prijavljen policiji. S obzirom na to da su brojna lovačka društva apelovala na svoje članove da poštuju odredbe Zakona o divljači i lovstvu, ovom prilikom pozivamo lovačka društva na teritoriji Crne Gore da nam se pridruže u borbi protiv krivolova kako bi se očuvao biodiverzitet, posebno ptice selice koje su česta meta krivolovaca.

za post 1

Print

Krivolov i dalje prisutan na solani

on .

Tim Centra za zaštitu i proučavanje ptica je danas prilikom vršenja redovnog monitoringa ptica na Ulcinjskoj solani naišao na svježe patrone i mamce koji su nedozvoljena sredstva za lov, dok su se pucnji čuli van teritorije ovog područja. Podsjećamo vas da je područje Solane proglašeno trajnim lovnim rezervatom na cijeloj svojoj teritoriji. Uprkos tome, očigledno je da se praksa krivolova na ovom području i dalje nastavlja. Pozivamo JPNPCG kao upravljačko tijelo ovim područjem i JP „Uzgoj i zaštita divljači Ulcinj" da spriječe dalje krivolovne aktivnosti na teritoriji zaštićenog područja i lovnog zabrana Ulcinjska solana i obezbjede da ovo područje bude sigurno po ptice.

viber image 2020-09-04 08-21-41

Print

Skadarska žaba-manje poznata vrsta istoimenog jezera

on .

Vodozemci, a posebno žabe predstavljaju jednu od najmarkantnjih grupa i simbol su vodenih i vlažnih staništa. Skadarsko jezero se čini kao idealan dom za vodozemnce, pa je tako njihov diverzitet u ovom zaštićenom području veoma izražen. Posebno se izdvaja po svom značaju kao endemična, ugrožena ali i indikatorska vrsta.

Print

Put mišara Miladina!

on .

Mišar (Buteo buteo) Miladin, čije smo ime odabrali zahvaljujući vašoj pomoć, prošlog četvrtka smo opremili GPS uređajem u okolini Podgorice. Ovo je prvi mišar obilježen GPS uređajem u Crnoj Gori.

Print

Odlaganje građevinskog otpada na Marezi

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica juče je uputio dopis Upravi za inspekcijske poslove - Odsjek za ekološku inspekciju, kako bi prijavili odlaganje građevinskog otpada na području Mareze.

Dopis prenosimo u cjelini.

Poštovani,

Predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica su u sklopu svojih redovnih aktivnosti monitoringa koje sprovode na području Bjelopavlića, danas 22. jula u ranim jutarnjim časovima, uočili nelegalne aktivnosti odlaganja građevinskog otpada na obali rijeke Matice.

U prilogu dostavljamo video snimak i mapu lokacije na kojoj je odlaganje otpada sprovedeno. Radi se o području koje je dio Parka prirode Zeta i pripada zoni II zaštite. Riječ je o močvarnom području koje je izuzetno važno za faunu vodozemaca i koje naseljavaju brojne zaštićene vrste. Takođe, područje je važno za boravak i očuvanje ornitofaune, a zbog svog značaja kao migratorni koridor prepoznato je i na međunarodnom nivou.

U neposednoj blizini predmetne lokacije, u toku su radovi na izgradnji bulevara od Podgorice do Danilovgrada. Ovim putem upućujemo inicijativu za inspekcijski nadzor i kontrolu na navedenoj lokaciji kako bi se utvrdio počinilac nelegalne aktivnosti i sprečila dalja devastacija važnog močvarnog staništa.

Print

Saopštenje za javnost povodom cenzure

on .

„Cenzura u medijima predstavlja institucionalni mehanizam zabrane javno upotrebljene pisane ili izgovorene riječi ili slike zbog opasnosti po društveni ili moralni poredak." Definicija je prihvaćena još u periodu prije štampanog novinarstva, a u današnje vrijeme kada više ne bi trebalo da se vode bitke za slobodu izražavanja a protiv cenzure, neprijatno nas je iznenadio potez urednika Jutarnjeg programa na Radio Televiziji Crne Gore.

Print

Sačuvajmo šume za generacije koje dolaze!

on .

Šumski ekosistemi imaju nemjerljiv značaj za cjelokupan živi svijet na planeti. Šume proizvode kiseonik, štite od poplava, klizišta i erozije, one su staništa, skloništa i izvor hrane za životinje. Nama ljudima, korisne su kao važan resurs za ekonomski razvoj, a jedan su od ključnih faktora u borbi protiv klimatskih promjena. Dok ovo čitamo i postajemo svjesni koliko su nam šume značjane, hektari kopna se pretvaraju u pustoš upravo zbog uništenja ovog važnog ekosistema. Veliki problem su nelegalne sječe, krčenja puteva, prenamjena u poljoprivredna zemljišta, ali se ipak kao daleko najveća prijetnja degradaciji šuma izdvajaju požari.

Blizu 60% teritorije Crne Gore je pokriveno šumama, koje se na osnovu očuvanosti, raznovrsnosti i vrijednosti svrstavaju među najkvalitetnije u Evropi. Veliko bogatstvo koje imamo, nesavjesnim ponašanjem i odnosom prema prirodi, možemo izgubiti bukvalno za jedan dan. Svake godine dešavaju se veliki šumski požari koji u najvećem broju slučajeva nastaju nakon namjernog paljenja livada, pašnjaka, biljnog otpada ili bilo koje druge vrste otpada koji se zatim otrgne kontroli i zahvati šumski kompleks. Direktna šteta nastala kao rezultat požara najčešće se predstavlja kao ekonomski problem i izražava se u metrima kubnim izgubljene drvne mase. Međutim, ono što brojevi ne mogu pokazati je stvarni uticaj na ekološku fukciju šume. U potpunosti uništen biljni i životinjski svijet, zagađenje tla i vazduha, posljedice su koje možemo da vidimo i do 70 godina kasnije, koliko je jednoj opožarenoj šumi potrebno da se oporavi. Vatra djeluje direktno na vegetaciju i ekosistem u cjelini, ostavljajući za sobom pustoš koja se oporavlja narednih nekoliko decenija. Ona uništava nadzemni i podzemni dio biljke, a za posljedicu ima promjenu predjela i pokretanje ciklusa vegatcijskih sukcesija.

Za šumske požare ćete čuti da su prirodne katastrofe ali činjenica je da je u 95% slučajeva krivac za šumski požar - čovjek. Uzroci požara su razni, nekada je to nečija želja da namjerno uništi šumu, ali u najvećem broju slučajava šumski požari se dešavaju zbog nemara, neznanja i nedovoljne informisanosti. Kaznena politika kada su požari u pitanju, gotovo da se i ne primjenjuje. Sa druge strane, upravljanje šumskim resursima na način koji to danas činimo, ostavlja naše dragocjene šume velikom riziku i izloženost negativnim uticajima.

Sa željom da građanima predočimo koliko su šume važne i koliko zapravo možemo doprinjeti njihovom očuvanju odgovornim ponašanjem, izradili smo ovaj video.

Glas šumama dali su: Aleksandar Popaj Radunović, Dejan Dedović, Marija Božović, Dubravka Drakić, Aleksandra Mudreša, Igor Majer.
Snimanje i produkcija: CEZAM
Kadrovi šuma: Solutions4You i Beautiful Montenegro

Video je izrađen u okviru BioNET mreže, za potrebe regionalnog projekta koji podržava GIZ - ORF BDU u ime njemačke vlade, a Centar za zaštitu i proučavanje ptica realizuje u saradnji sa Centrom za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina) i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica (Srbija).

Video možete pogledati OVDJE.

Print

Konkurs za izradu murala u Ulcinju

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) raspisuje konkurs za izradu autorskog idejnog rješenja i izvođenje odabranog predloga murala u Ulcinju, povodom godišnjice proglašenja Ulcinjske solane zaštićenim područjem.

banervolonter